donderdag 18 augustus 2011

Het grote zilveren oog van een pompelmoenenrover

De pompelmoenenoogst staat er weer aan te komen, maar toen ik onlangs uit het raam keek zag ik een gruwelijk misdrijf plaatsvinden.



Vorig jaar hadden we al geconstateerd dat een flink aantal van de pompelmoenen geopend aan de boom hing, en half opgevreten was. Welk snood ongedierte dit op het geweten had konden we slechts naar raden.

Nu echter vielen de dieven door de mand. Het zijn zilveroogjes, ofte wel Silvereye, Zosterops lateralis. Beestjes die vrijwel nooit stil zitten, dus ik was erg blij met de behoorlijk geslaagde foto's. Ze behoren hier tot de meest voorkomende vogelsoorten. De naam is wat raar, want ze hebben toch zeer duidelijk donkerbruine oogjes - het is een ringetje om het oog wat zo opvalt. Zilverbril was dus beter geweest.



Ze eten van alles en nog wat, maar zijn vooral verzot op fruit - iets wat wij dus beslist kunnen beamen. Menig fruitteler schijnt de smoor op ze in te hebben, want ze glippen tussen alle antivogelnetten door omdat ze zo ielig zijn.
Ze zitten nog niet zo heel lang in Nieuw Zeeland, pas sinds begin van de 19e eeuw. Hoe ze er terecht gekomen zijn weet men niet, mogelijk is er een hele groep dankzij een storm overgewaaid vanuit Australie, of zijn ze achter een schip aangefladderd. Ze worden maar als "native" beschouwd, hoewel dat dus op z'n best maar een heel recente aangelegenheid is.



En dit is het resultaat. De schade bleek erg mee te vallen. Ik moest echt zoeken naar een leeggegeten vrucht. Van mij mogen ze er vaker komen, we kunnen er toch niet tegenop eten.




1 opmerking:

Anoniem zei

He Rinke,
Wat een mooi vogeltje. Voor de fruitteler is het natuurlijk lastig maar ach hoeveel procent eet zo'n vogeltje nou van een hele oogst. Hij of zij lijkt ook keurig zijn bordje leeg te eten en niet overal een hapje van te nemen.
Nou groeten we genieten van alle verhalen en hopen dat jullie het ondanks de sneeuw nog lekker warm hebben.
Groet Ilse