Zaterdagavond waren we op bezoek bij Camilo, één van mijn collega's, die alweer heel wat jaartjes in Brazilië zit. Camilo is opgegroeid in Nederland vanaf zijn 5e, maar is oorspronkelijk Uruguayaan. Heel apart is het feit dat Camilo regelmatig op bezoek kwam in het kraakpand in Den Haag in de tijd dat Ingeborg daar woonde, toen ze een jaar of zeventien was. Nog opvallender is het feit dat Hugo, de andere Nederlander die hier al jaren voor strohalm werkt, en de collega met wie ik door de jaren heen het meest samenwerk van de Braziliaanse ploeg - in diezelfde periode in het kraakpand daarnaast woonde. En vervolgens zit je twintig jaar later met z'n allen in dezelfde stad aan de andere kant van de wereld...
Camilo vertelde wat over de cultuur van Rio Grande Do Sul, de deelstaat van Brazilië waar we zitten. Het schijnt dat we in de meest afwijkende deelstaat van het land zitten; het is de deelstaat helemaal in het uiterste Zuiden, op de kaart een raar aanhangsel aan Brazilië, half ingeklemd tussen Argentinië, Uruguay en de oceaan. Een deelstaat die trouwens flink wat groter is dan heel Nederland...Brazilië heeft een heel sterke nationale identiteit door het hele land heen - behalve in Rio Grande do Sul. Daar voelen de mensen zich in de eerste plaats "Gaucho", en dan pas Braziliaan.
Gaucho is de wat macho-achtige cultuur van de argentijnse pampa's, paardrijden, cowboyhoeden, wollen vachten en mate (of Churras). Dit laatste is een gek kruidenbrouwsel dat nog het beste te omschrijven is als heel sterke thee, wat traditioneel gedronken wordt uit een speciale beker met een speciaal metalen "rietje" met een filter aan het eind (zodat je de theekruiden zelf niet mee opzuigt). Je ziet heel veel mensen op straat met zo'n beker rondlopen; volgens Jefferson, een van de collega's, neemt het bijna religieuze vormen aan.
Die regionale identiteit is hier dermate sterk, dat er op een zeker moment in de geschiedenis zelfs een onafhankelijkheidsoorlog gevoerd is met als inzet de afscheiding van Brazilië. Die strijd is uiteindelijk opgelost in een overleg, waarbij de deelstaat (en als gevolg daarvan ook andere deelstaten) een grote mate van zelfstandigheid kreeg.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten