vrijdag 6 april 2007

Vogelen in Brazilië (2)

Zoals ik in de vorige post al uiteenzette, is de vogelwereld hier compleet anders, met name op het gebied van zangvogels.

Porto Alegre afficheert zichzelf als een van de groenste steden van het land. Er is dus genoeg te zien aan vogeltjes - alhoewel het meeste dat ik tot nu toe gezien heb vooral typische stadvogels zijn. Hier een aantal van de zeer veel voorkomende vogels hier:

Huismus:
Iedereen wel bekend. Vanuit Europa heeft dit beestje in de voetsporen van de mens de hele wereld veroverd, dus ook Zuid Amerika. Ze schijnen hier nog niet eens zo lang te zitten (nauwelijks 20 jaar), maar het stikt er wel van. De berichten die in de Nederlandse media af en toe opduiken over dat de huismus "op uitsterven staat" mogen dan ook met een dikke korrel zout genomen worden. In Nederland is hij inderdaad gedaald van de eerste plaats naar de tweede in de top van de meest voorkomende vogels (oei, wat is hij dan dus zeldzaam zeg), maar het gezeur over de achteruitgang van de huismus krijgt helemaal een wat bizar tintje als je je dan ook nog bedenkt dat het beestje vrijwel alle continenten van de wereld veroverd heeft vanuit Europa, en dat het daarmee waarschijnlijk de meest succesvolle vogel ter wereld is.

Rufous Hornero:
Een "ovenbird", een grappig pedant en uiterst luidruchtig vogeltje, loopt als een spreeuw, heeft de grootte van een merel en de houding van een kauw, en de kleuren van een nachtegaal (roodbruin dus), met een lichtjes gekromde snavel. Ook al is het een zangvogel, van die zang moet je je niet te veel voorstellen; het lijkt nog het meest op de roep van een groene specht, maar dan luider en schetterender. Houdt er speciaal van om vanaf electriciteitspalen (die er hier in elke straat bij tientallen zijn) luidruchtig naar soortgenoten te roepen - en in die palen metselen ze ook grote ronde bolvormige nesten van klei. Komt in elke straat voor.




Great Kiskadee:
Ook een uiterst luidruchtig beestje. Valt onder de "Tyrant flycatchers", en is fel geel van onder, met een zwartwitte streep door het oog. "Kiskadee" is wat de amerikanen in zijn luide geroep horen, maar de Brazilianen horen er "bem te vie" in. Gedraagt zich als een soort van Vlaamse Gaai. Zo groot als een merel.







Sick's Swift:
Een gierzwaluw, vrijwel altijd als je naar de lucht kijkt zie je wel een paar. Wel een lastig beestje, want pas sinds het jaar 2000 is besloten dat deze soort bestaat. Daarvoor werd het als een ondersoort van een andere soort gierzwaluw beschouwd.

House Wren:
"wren" is de amerikaanse naam voor winterkoning. Waar we in Europa maar één soort winterkoning kennen, komen er hier tientallen soorten voor. Deze is wat minder klein en heeft een minder opgericht staartje dan de europese, maar lijkt er verder wel veel op. Toch nog iets van herkenning dus, in de vogelwereld hier.

Sayaca Tanager:
De Tanagers horen weliswaar tot de "echte" zangvogels of Passeri, die grote deelgroep die ook bij ons voorkomt. Maar Tanagers vormen daarbinnen weer een familie die totaal NIET bij ons voorkomt. Het zijn vogeltjes ter grootte van een mus, met een wat vinkachtig voorkomen, en over het algemeen erg bonte felle kleuren. Er zijn flink wat soorten van, maar eentje komt echt in elke straat voor: de Sayaca Tanager. Dit is trouwens een van de minst fel gekleurde Tanagers: grijzig met een blauwe zweem over de vleugels.

Eared Dove:
Deze kenden we nog van Curacao, daar kwam hij ook voor. Een duif die erg lijkt op onze Turkse Tortel, maar daar verder niet heel erg mee verwant is (behalve dan dat het ook een duif is).

Ruddy Ground Dove:
Het stikt hier van de piepkleine duifjes - iele grappige beestjes die nauwelijks groter zijn dan een mus, en heel veel voorkomen.


Zwaluwen:
Een groep die in beide werelden veel voorkomt is de zwaluwen. Je ziet hier meestal wel een paar zwaluwen als je op een willekeurige plek naar de lucht kijkt. Het kan zelfs zijn dat je dan wat oude bekenden ziet, want ook onze boerenzwaluw en onze oeverzwaluw komen hier voor. Maar meestal zijn het andere soorten. Wel een lastige groep, want er komen beduidend meer soorten voor dan bij ons, en de meesten lijken behoorlijk op elkaar. Ik ben er nog niet uit welke hier nu veel rondvliegen. Er zijn een aantal soorten die sterk verwant zijn aan onze huiszwaluw en die veel voorkomen.

Rufous Bellied Thrush:
En ook hier weer herkenning: dit is gewoon onze merel. Hij ziet er net zo uit, is net zo groot, gedraagt zich net zo, en is bijna net zo algemeen. De kleuren zijn alleen anders: bruin met een bruinrode buik. Hij is dan ook nauw verwant met onze merel. Er komt trouwens nog zo'n soort beestje voor, die iets minder algemeen is, maar ook bepaald niet zeldzaam. Deze is in plaats van roodbruin cremekleurig op de buik, en heet dan ook "creamy bellied Thrush".

Bananaquit
Een beestje waar het ook van stikte op Curacao. Hier zijn ze iets minder algemeen, maar toch zie ik ze regelmatig bij de boom achter huis. Klein, geel, en met een kromme snavel. De wetenschap weet qua indeling totaal niet wat ze met dit beestje aanmoeten; het is de enige in z'n familie, er is niets wat er op lijkt, en het is totaal onbekend waar hij bijhoort. Iets wat je trouwens wel vaker ziet in de vogelwereld hier: daar waar in Europa alles toch wel behoorlijk bekend is, is van veel beestjes hier nauwelijks bekend wat de verwantschappen nou eigenlijk zijn en waar ze bij horen. Zo kan het gebeuren dan een hele groep van vogels ineens in compleet andere familie wordt geplaatst.


En tot slot, voor de Friezen:
Southern Lapwing oftewel Zuidelijke Kievit.
Op elk lekker kort gehouden grasveld dat groter is dan een half voetbalveld zie je dit beestje wel. Hij komt heel veel voor, veel meer dan onze kievit. Het is een exotisch gekleurde variant van onze vogel, en hij staat wat hoger op de poten, maar verder qua gedrag en voorkomen heel erg herkenbaar.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi Rinke!

Voor niet zo'n grote vogelaar heb je al veel kennis over de Braziliaanse Avifauna! Boeiend vooral wat betreft de verschillen tussen oude en nieuwe wereld.
Ben gisteren naar een mineralen en fossielenbeurs geweest van Het kristal; prachtige fossielen. Ben lid geworden en ga over 1.5 week naar een groeve in Dld voor plantenfossielen.

Alle goeds! Michiel