vrijdag 14 oktober 2011

boomvarens

Recentelijk de boomvarens in de tuin nog maar eens op de foto gezet. We hebben er een kleine tien in de tuin staan. De meeste zijn van de soort Cyathea smithii, een middelgrote boomvaren met zwarte harige bladstelen en lange bladeren.

Boomvarens zijn planten die in het Carboon, zo'n 275 miljoen jaar geleden, voor het eerst verschenen. Het was de tijd dat bloemen nog niet uitgevonden waren, en dat net de eerste reptielen ontstonden.
De hoogtijdagen van de boomvarens was in het krijt, 60 tot 130 miljoen jaar geleden, tevens de hoogtijdagen van de dino's. Er stonden toen overal op aarde hele bossen van deze bomen.
Nieuw Zeeland is het enige land op de wereld waar boomvarens nog steeds een van de meest voorkomende plantengroepen zijn in de oorspronkelijke bossen. Ondanks het feit dat er heel veel import van buitenlandse planten is geweest.













De onderste twee foto's zijn super-macro: elk blaadje op de onderste foto is ongeveer een centimeter lang. Door van achter te belichten komen de nerven mooi uit.

Geen opmerkingen: