maandag 14 maart 2011

Selectieve vrijheden

Dit weekend waren we een paar dagen weg naar Rotota/Taupo. De maandaq was een locale feestdag, en vrijdag had Ingeborg vrij genomen, zodat we donderdagavond al weg konden.

Vrijdag was natuurlijk wel een normale schooldag. Maar beide leraressen van de kindjes deden totaal niet moeilijk toen we vroegen of het in orde was als ze die dag niet zouden komen in verband met een korte vakantie.
Een verademing, want in het van regels vergeven Nederland is zoiets absoluut niet mogelijk. In Nederland gaan kinderen immers dood als ze zo'n schooldagje missen, of raken ze op z'n minst beschadigd voor de rest van hun leven. Onze kinderen zijn van dit tripje terug gekomen met een disfunctionerende rechterfrontaalkwab, als gevolg van de gemiste dag op school. Nederland heeft samen met Noord-Korea (leuk gezelschap dus) de meest rigide, stringente leerplichtswet ter wereld.

Het is natuurlijk niet de bedoeling om kinderen en ouders de volledige vrijheid te geven om maar weg te blijven naar goeddunken, maar Nederland is in mijn opinie nogal doorgeschoten in het heilig verklaren van iedere schooldag. Op Schiphol staan elke zomer een paar dagen voor de vakantie speciale controleurs klaar om ouders met schoolgaande kinderen er uit te pikken, want je moet en zal die laatste paar lessen voor de zomer volgen. Zulk soort boefjes die voor galg en rad opgroeien moeten natuurlijk in de kraag gevat worden; ook al heeft het gros van de scholen rond die tijd van het jaar een absoluut onzinnig kulprogramma in elkaar gedraaid om het jaar maar vol te krijgen, je bent natuurlijk een crimineel van de ergste soort als je meent dat je wel wat leukers te doen hebt dan dat te volgen.

Wat mij voor ogen staat zou een systeem zijn met een "absentiestrippenkaart": ieder kind mag tot een x aantal lessen missen, en x wordt dan groter naar mate de schoolprestaties van het kind beter zijn. Immers, een kind dat goed is kan best wat meer lessen missen dan een kind dat achter is. Op die manier is er ook nog een extra stimulans om goed je best te doen.

Is bovenstaande nog te herleiden tot een onvrede omdat ik me simpelweg in m'n eigen vrijheid beknot voel; wat ik echt principieel niet deugen vind is de enige mogelijkheid tot uitzondering bij het Nederlandse systeem. Of je kind nou doodgepest wordt op school, nooit in de zomer op vakantie kan wegens werk ouders, of wat dan ook, onder geen enkele voorwaarde is uitzondering mogelijk, behalve voor een enkele reden: religie. Als je aan kunt tonen dat je er geen school in de buurt is die de door jouw aangehangen religie als grondslag heeft, dan is dat de enige reden waarom je je kind thuisonderwijs mag geven.
Een bizarre constructie, die in wezen in tegenspraak is met de eigen grondwet: je moet je aan de wet houden, tenzij je een religie aanhangt.

Wat mij betreft dient onderwijs vrij van waarden te zijn, en neutraal te zijn. Ik ben dan ook voorstander van het afschaffen van alle onderwijs op religieuze grondslag. Zowel islamitisch onderwijs als streng christelijk onderwijs in de bijbelgordel worden wat mij betreft verboden. Het is diep triest dat op veel scholen in Nederland jonge kinderen nog steeds met de paplepel ingegoten krijgen dat "de duivel in hun hartje woont" zodra ze even niet aan de norm voldoen.
Ook heb ik meermalen meegemaakt dat mensen die christelijk onderwijs genoten hebben werkelijk geen flauw benul hebben waar de evolutietheorie voor staat. Is dat erg? Op zich niet, weten wat evolutie ongeveer inhoudt is natuurlijk geen essentiele kennis die je nodig hebt voor een goed functioneren in de samenleving. Maar we hebben er nou eenmaal voor gekozen dat biologie een vak is waarin onderwijs gegeven wordt, en evolutie is nou eenmaal de centrale theorie in de biologie. Dan is het dubbelzinnig om tegelijk enorm veel scholen te hebben waarbij je van te voren weet dat er nooit en te nimmer neutraal en goed onderwijs over evolutie en dus over biologie gegeven kan worden. Maar ja, wat wil je ook, in een land waarbij een minister van onderwijs en wetenschappen (van CDA-huize, uiteraard) doodleuk beweerde dat Intelligent Design een serieuze wetenschappelijke theorie is. Dat is net zo iets als beweren dat de Flat Earth Society serieuze wetenschappelijke theorieen aandraagt. Creationisme in de biologieles kan alleen als we dan ook evolutietheorie in de bijbelles gaan onderwijzen.

Die "vrijheid van onderwijs" in Nederland zorgt trouwens nog voor bizarre politieke spagaten. Eigenlijk vinden vele CDA'ers dat islamitisch onderwijs best verboden mag worden; maar ja, ze zien de bui al hangen voor het christelijk onderwijs, want je kunt natuurlijk moeilijk de ene religie iets verbieden wat de andere religie wel mag. Vandaar dat er in CDA-kringen erg om die hete brij heengedraaid wordt.

Ik was dan ook benieuwd hoe de partij van selectieve vrijheden bij uitstek, de PVV, hier mee om zou gaan. Dit bleek van een grenzeloos simplisme: gewoon twee verschillende sets van wetten: eentje voor moslims, eentje voor de rest van Nederland. In het programma van deze partij staat letterlijk dat islamitisch onderwijs verboden wordt, maar dat voor de rest vrijheid van onderwijs een groot goed is, en dat onderwijs met christelijke grondslag wel mag. Desgevraagd licht goeroe Geert toe:
Zo lang niet duidelijk is dat de Nederlandse moslimgemeenschap de orde en spelregels van de Nederlandse rechtsstaat van harte accepteert, ontbreekt het fundament van vertrouwen dat noodzakelijk is om grondwettelijke rechten en vrijheden in dezelfde mate toe te kennen als aan andere groepen in Nederland die deze orde en spelregels hebben gevormd en dragen.


Dus inderdaad: speciale wetten voor moslims in Nederland.

Ja ja. Ik krijg hier toch een beetje een heel eng gevoel van deja-vu bij.

2 opmerkingen:

Siep zei

Toen ik in de directie zat van een school hadden we als stelregel: max. 1 week extra vrijgeven mag. Dat gebeurde o.a. bij ouders van Vlieland en Terschelling die in het hoogseizoen niet vrij konden nemen. meestal plakten ze dan voor hun vakantie een week aan de herfstvakantie, officieel met onze teostemming dus. En daar kraaide geen haan naar.
Siep.

Rinke zei

Er is een verschil met wat in de praktijk mag, en wat er in theorie mag. De wet is heel strikt. De leerplichtsambtenaar is natuurlijk ook een mens, en daar vallen in praktijk vaak wel afspraken mee te maken.