zondag 17 april 2011

Meester Yoda verslagen

We hebben sinds een week of wat een netbook thuis. Dat is een mini-computertje waar je vingers ongeveer van in de knoop raken als je er mee probeert te typen, maar wat een zegen is voor de kinderen en Ingeborg omdat ze dan niet in mijn duistere hol van de benedenverdieping hoeven af te dalen om nog enig contact met de wereld te onderhouden. Ielig, maar absurd goedkoop.

Echter, zoals gebruikelijk met zulk soort computertjes, schuif je tijdens het typen regelmatig met je duimen over de touchpad die de muisaanwijzer moet bedienen. Gevolg: terwijl je zit typen, verspringt de cursor ineens naar een andere plek, zodat de tweede helft van je zin ineens geheel ergens anders komt te staan. Het resultaat is met een beetje geluk meester-yoda-achtige praat die rechtstreeks uit Jitses Nintendo lijkt te komen ("Touchpad een irritante dat is"); met wat pech wordt het gewoon een onleesbare brij.

Ik besloot dus de strijd met de meester-yoda-muis aan te gaan. Het recept was simpel: externe muis kopen, kabeltje daarvan in computer duwen, muis-touchpad via windows uitschakelen. Klaar.

Maar ja, computers hè. Nou ben ik gelukkig toch een tamelijk ervaren yedi-meester op het gebied van die dingen, dus ik meende dit klusje wel aan te kunnen.

Eerste teleurstelling. Via het configuratiescherm had ik die yoda-muispad zo te pakken. Er staat dat een optie: "gebruik", met als keuzemogelijkheid: "uitschakelen". Stond er hier ook, maar helaas: grijs, en niet kiesbaar hoe je er ook op klikt. Zat kennelijk achter een energieschild of zo. Gevoelige tegenslag.

Hoe nu verder? Aan een laserzwaard rijgen? Bij een wilde naakte rondedans het ding besprenkelen met een mengsel van bezwerende kruiden en homeopathische middelen? Een exorcist inhuren om de Satan uit de computer te roken? Of juist knuffelen, aaien en lieve woordjes toefluisteren in de hoop dat het vanzelf over gaat?
Of hadden we de computer misnoegd door de kinderen er te veel onbenullige schietspelletjes op te laten spelen?

Dan maar op internet gezocht. Heel veel tips, waaronder:
"Creditcard er over plakken, heeft twee voordelen: muispad werkt niet meer, en als je iets wilt bestellen via internet heb je altijd de credit card bij de hand."

Maar ja, wij houden niet van credit cards.

of deze:
"Met een hamer een harde klap midden op de muispad geven."


Maar ook wat zinniger tips: zoals de opmerking dat gewoonlijk met een functietoets de yoda uitgeschakeld kan. Helaas natuurlijk niet bij deze, na ze allemaal uitgeprobeerd te hebben.

Of deze: in de BIOS de muis uitschakelen. De BIOS is zeg maar de hersenstam van de computer; dat basale diep-dierlijke stukje wat het eerst iets doet bij het pijnlijke ontwaken, namelijk antwoord geven op existentiele vragen als "wie ben ik?", "waar ben ik?", "Waar zit mijn harde schijf?" en "Welke onderdelen moet ik aanzetten."

Helaas, deze BIOS was in elkaar gezet door mensen die vinden dat je computergebruikers vooral niet moet vermoeien met dingen die 99% toch niet gaat snappen, en die ene overgebleven procent heeft dan dus gewoon pech.

Volgende optie: programmaatje dat yoda-muis uitschakelt zodra je gaat typen. Heel leuk, werkte alleen niet. Veel mensen waren er positief over, maar mijn yodamuis was echt een keiharde, geduchte tegenstander die zich niet zomaar uit het veld liet slaan.

Volgende optie: ander programmaatje dat je met een toetscombinatie de mogelijkheid geeft de yoda-muispad uit te schakelen. Je moest hierin aangeven welke muis je wilde blijven gebruiken (de externe dus, die via de kabel), en welke muis uitgeschakeld moest worden door het indrukken van de toetscombinatie (yoda dus).

Helaas, ik kon 300 keer aangeven dat yoda uitgeschakeld diende te worden, elke keer weer wrong de meester zich in de plaats van de externe, en werd dus doodleuk de externe muis uitgeschakeld na het indrukken van de toetscombinatie.

Laatste optie: driver upgraden. Een driver is een stukje programma dat de computer verteld hoe een onderdeeltje werkt. Wil je de nieuwste versie daarvan, dan moet je op de website van de fabrikant gaan speuren. Alleen: wie is die fabrikant? Nergens een naam te vinden natuurlijk..., noch in windows, noch in de documentatie. De tegenstander was dus incognito...

Dus maar gegokt op de meest bekende naam (Synaptics), van hun site de meest algemene modernste driver gehaald, in de hoop dat die er bij hoorde, geinstalleerd, en... inderdaad.. ineens allemaal opties er bij. Waaronder... UITSCHAKELEN!

Uiteindelijk is het dus gelukt de tegenstander uit te schakelen door zijn identiteit te gokken.

Geen meester-yoda-praat dus meer. Gelukt dat is.

Geen opmerkingen: