De exploitant van Fukushima I, Tepco, liet dinsdag echter weten te vrezen dat de gelekte hoeveelheid radioactiviteit uiteindelijk die van Tsjernobyl overschrijdt. 'De stralingslekkage is niet geheel gestopt', aldus een functionaris van het bedrijf tegen verslaggevers.
Nee, hier zitten we goed. Nieuw Zeeland heeft geen kerncentrales. In Nederland staat er menig kerncentrale zo dicht mogelijk tegen de grens aangeplakt, bij de Duitsers en Belgen. Want kerncentrales zijn dan wel superveilig, je zet ze als land toch het liefst op een plek neer waar zo weinig mogelijk eigen land er last van heeft, en zo veel mogelijk buitenland er van mag genieten. Buitenland stemt immers niet. Maar buitenland is hier in Nieuw Zeeland minstens 1000 kilometer verderop, en dan heb je er toch wat minder last van.
De kans dat wij vanuit Japan een radioaktief soepje toegespoeld krijgen waar lichtgevende vissen uit te voorschijn springen is hier ook tamelijk nihil. De luchtstromen over de wereld zijn eerder Oost/West dan dat ze de equator oversteken, en in zee verdund alles heel zwaar, en kan het veel minder kwaad (want we ademen nou eenmaal geen zeewater, dus is het onwaarschijnlijk dat het terecht komt op de plaats waar het het meest kwaad kan, namelijk de longen).
Ik vind het erg sneu voor de Japanners, maar voor de natuur is deze kernramp een zegen. Er schijnen nu behoorlijke hoeveelheden radioaktief water terug te stromen in zee, en er gaan al stemmen op voor een visverbod.
Als we uitgaan van het ergste scenario, dan zal er op z'n best 10% van de vispopulatie het loodje leggen - en dat is waarschijnlijk een heel zware overschatting. De huidige sterfte onder de meeste vispopulaties op de wereld loopt tegen de 90% per jaar, wegens de visserij - die als basisprincipe heeft: er uit ragen voordat buurman het er uit raagt. En wat wordt er nou net als eerste verboden bij een vette radioaktieve besmetting van het zeemilieu??? Juist!
Daar komt ook nog eens bij dat radioaktiviteit vooral op de lange termijn werkt, en dus exclusief van invloed is op die 0.3% van de organismen die zo dom zijn om langer dan een paar jaar te leven. Goed, er zal even wat stevig afgemuteerd worden bij welliefst 2.7% van de dieren, en inderdaad, die mutaties die worden ook in kortlevende soorten doorgegeven aan volgende generaties, maar met tien miljoen eitjes per gemiddelde vrouwtjesvis is de aanwas groot genoeg om die mutanten er bij de volgende generatie meteen evolutionair uit te knikkeren - het gros van de mutaties is sowieso al lethaal.
Kortom: voor het zeemilieu hoeven we ons niet zorgen te maken, bij kernrampen als deze. Dat milieu vaart er uitstekend bij, en voor de meeste dieren en planten is het zelfs een zegen. Omdat zeven keer per jaar een zware boomkor over je kop nou eenmaal een stuk dodelijker is dan een zeer verdund gif dat je misschien over x jaar eens ziek maakt, en dat ook nog eens vanzelf uitgewerkt raakt.
Waarmee ik geenszins wil beweren dat we de hele wereld maar vol moeten plempen met kerncentrales, want ze zijn wel peperduur, de grondstof is zeer eindig, en ze zijn ongezond voor mensen als langlevende soort bij uitstek.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten