Nieuw Zeelandse vrouwen zouden gemiddeld 20.3 sexpartners hebben gehad, een stuk meer dan het mondiale gemiddelde van 7.3. Bovendien was Nieuw Zeeland het enige land ter wereld waarbij de vrouwen meer sexpartners hadden dan de mannen; de mannen hadden er volgens deze studie 16.8 - trouwens ook ver boven het mondiale gemiddelde.
Het stond hier volop in alle kranten; en spontaan kreeg ik weer eens een gevoel van déjà-vu. Destijds in Brazilië kregen we van alle kanten te horen dat 90% van de mannen daar homo is.
Mochten er nu lezers zijn die denken dat ik mij met een angstige blik in de ogen schuchter en ineengedoken door het straatbeeld begeef hier te Nieuw Zeeland: nee, niets van dat alles. En dat komt niet omdat ik het allemaal wel spannend vind, een wereld waar je elk moment door een oververhitte vrouw besprongen kunt worden, maar omdat ik er natuurlijk weer eens geen barst van geloof. De gynaecoloog die zich in het artikel zo druk maakt heeft namelijk niet veel kaas gegeten van statistieken en van het interpreteren van getallen in het algemeen. Een euvel wat je wel vaker ziet onder artsen: ik heb onder Ingeborgs collegastudenten de grootst mogelijke methodologische en statistische blunders gezien in verslagen die doodleuk met vette achten beoordeeld werden. Dokters zijn verdacht vaak statistische onbenullen.
Het eerste wat al foute boel is aan de gepresenteerde getallen is dat er gemiddelden worden genoemd. Gemiddelden zijn leuk maar voor sommige dingen totaal niet geschikt, en dit is er één van. Voorwaarde voor een zinnig gemiddelde is namelijk dat dat wat je onderzoekt normaal verdeeld is - dat betekent onder meer dat er ongeveer evenveel personen met een bovengemiddelde score zijn, als personen met een ondergemiddelde score. De verdeling is symmetrisch, heet dat in jargon.
Het aantal bedpartners van mensen is nou typisch iets dat totaal NIET normaal verdeeld is: de meeste mensen zitten in een dikke bubbel aan het begin van de curve, en verder is er een enorme langerekte staart in de grafiek waar alle macho's, womanizers en prostituees zitten.
In normaal Nederlands: er hoeft maar een enkele prostituee met 5000 partners in je steekproef te zitten en hup, daar gaat je gemiddelde omhoog met 7 punten. Oftewel: de ruis is enorm, en puur toeval heeft een erg grote invloed op de eindscore.
Gelukkig zijn er ook journalisten en onderzoekers die dit door hebben, getuige dit artikel in dezelfde krant. Hier wordt al vermeld dat je niet het gemiddelde, maar de mediaan moet gebruiken.
Dit is eenvoudig het midden van de verdeling: er scoren evenveel mensen beneden als boven dit punt. De mediaan is - in tegenstelling tot gemiddelde - ongevoelig voor extreme gevallen in je steekproef.
Dan wordt het al een ander verhaal. Hier de resultaten even gekopieerd:
Median number of sex partners by age 32 (NZ) or 25-34 (UK)
New Zealand
Men 10
Women 8
United Kingdom
Men 7
Women 5
En ineens is die hogere score voor vrouwen verdwenen! Echter, let ook even op de leeftijden die bovenaan genoemd staan. Bij Nieuwzeelanders ging het om een leeftijd van 32, bij Groot Britannie om 25 tot 34 jaar. Gemiddeld jonger dus! Omdat het hier om het totaal aantal partners in iemands leven gaat, zorgt dit leeftijdsverschil ook al voor vertekening. De werkelijke verschillen zullen nog weer kleiner zijn.
Wat ook opvalt aan zulk soort getallen is dat de mannen vrijwel altijd hoger scoren dan de vrouwen. Iets wat wel een belletje moet laten rinkelen, want met wie gaan die mannen dan naar bed.... juist! In een wereld waarbij er alleen maar hetro's bestaan, MOET de score van het aantal bedpartners bij mannen en vrouwen eenvoudig wel gelijk zijn; ze gaan immers met elkaar naar bed.
Er zijn maar een aantal mogelijke verklaringen voor de verschillen die er altijd gevonden worden tussen mannen en vrouwen:
- homo's: Een procent of 4 a 5 van de bevolking is natuurlijk homosexueel, en dan zijn er ook nog wat bi. De enige manier waarop er echt verschil tussen scores in mannen en vrouwen kan bestaan, is dat homosexuele mannen veel wilder zijn dan de homosexuele vrouwen. Nou lijkt me dat niet onaannemelijk, maar aangezien homo's nog altijd heel erg in de minderheid zijn kan dit niet de grote verschillen tussen mannen en vrouwen verklaren.
- toeval: Je kan natuurlijk nooit de hele bevolking turven op zoiets. Er wordt altijd een steekproef gemaakt. In een enkele steekproef kun je natuurlijk prima verschillen vinden tussen mannen en vrouwen. Maar aangezien alle onderzoeken als resultaat hebben dat mannen sexueel aktiever zijn, valt dit als mogelijke oorzaak af.
- Sociaal wenselijke antwoorden: Het gaat hier om enquetes. Mensen geven dan altijd sociaal wenselijke antwoorden. Kennelijk is het voor mannen nog altijd stoerder (of minder een probleem) om het aantal sexpartners te overschatten. Vrouwen vergeten liever hier en daar eentje als ze bij zulk soort enquetes een antwoord geven. Het aloude verschil komt hier naar voren: als man ben je de bink met veel partners, als vrouw ben je een slet.
De laatste oorzaak laat zien dat de ruis in zulke onderzoeksresultaten behoorlijk groot is. Het grote verschil tussen Nieuw Zeeland en Groot Britannie blijft niet zo heel veel van over - maar er lijkt toch nog steeds een verschil. Of de kiwi's werkelijk wilder zijn weet je niet; misschien zijn ze alleen maar eerlijker, of gaan ze minder stiekem er mee om.
Al met al dus niet echt reden om hier met gevoelens van paranoia over straat te gaan lopen... Ergens wel jammer :-P
= = = = = = = = = = = = = = =
P.s.: We bieden heel voordelige groepsreizen aan naar de Wilde Vrouwen van Nieuw Zeeland. Een gat in de markt, lijkt ons. Ingeborg kan als dokter verzekeren dat de meesten zelfs nog haar hebben, dus geheel in natuurlijke staat. Dat zie je niet veel meer in Nederland.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten