woensdag 27 juli 2011
Scheepsorkest
Afgelopen maandag steeg het kwik hier tot welliefst een enorme 6.7 graad Celsius. En 's nachts was er zowaar nachtvorst. Het Zuidereiland schijnt volgesneeuwd te liggen, en ook her en der op het Noordeiland zijn wegen dichtgesneeuwd. Het is het dikste pak sneeuw in 15 jaar.
Niet dat we daar hier veel van merken. De berg ziet er een stuk witter uit. En ja, die kou merken we natuurlijk wel. Daarom ons nu maar even verlekkeren op de globale opwarming...
De titel van dit stuk is gejat van schrijver Koos Van Zomeren. De vergelijking kwam onmiddellijk bij me op bij het lezen van dit artikel. Erg interessante materie, maar zeer verontrustend.
Zo'n 200 miljoen jaar geleden kwam er een einde aan het Trias-tijdperk, door een massa-extinctie: de schatting is tientallen procenten van de soorten op aarde toen uitgestorven zijn.
Men meende altijd dat uitstoot van CO2 door vulkaanuitbarstingen de oorzaak was van de uitsterving, maar recent onderzoek wijst er op dat dit meer aanleiding dan oorzaak was. Door die toename in CO2 in de atmosfeer destijds warmde de aarde een beetje op, waardoor er uiteindelijk een drempel overschreden werd, en er ineens veel methaan uit de zeebodem losgemaakt werd. Dit methaan nu veroorzaakte een enorm broeikaseffect, veel sterker dan CO2 zelf.
De parallellen naar tegenwoordig zijn overduidelijk. De mens zorgt voor een veel grotere toename in CO2 dan destijds die vulkanen. En er is al gewaarschuwd voor het vrijkomen van heel veel methaan als straks de toendra's gaan ontdooien. Daar komt dus nog het vrijkomen van methaan uit de zeebodems bij.
Ondertussen lukt het internationaal niet om Kyoto te verlengen. En dan staan er nog miljarden Chinezen, Indiers en Indonesiers klaar om ook aan te schuiven aan de grote feestdis van "het kan niet op". Het zij hen gegund, na al die decennia van ploeteren, maar dat neemt niet weg dat het probleem alleen maar groter wordt. Zulke landen halen groeipercentages van tegen de tien procent, en dat betekent dus ook doodleuk eenzelfde groei in uitstoot.
En ondertussen zitten we in Nederland met de meest rechtse regering ooit aan de macht, bestaande uit partijen die hier volkomen schijt aan hebben. Grote goeroe Geert, voor mij toch al de verpersoonlijking van het kwaad zelve, ontkent gewoon staalhard dat er een klimaatprobleem is, en daarmee is hij de held van dom Nederland. Want ja, groen, wetenschap en vooral nadenken, dat zijn toch allemaal "linkse hobby's" die enkel nut hebben als je nog iets zoekt waar nog fors op te bezuinigen valt.
Ben ik doemdenker? Laatst al een doemstuk over de economische ontwikkelingen (Obama waarschuwde trouwens gister nog voor een diepe economische crisis, na het lezen van deze weblog). En nu dit verhaal? Misschien... - zeg later niet dat ik niet gewaarschuwd heb.
"Die poeha over zure regen destijds is toen ook met een sisser afgelopen", hoor ik vaak domme mensen zeggen. "Ook dat was opgeklopte lucht waar niks van bleek te kloppen."
Domme mensen inderdaad, die dit zeggen, want die zure regen van destijds liep met een sisser af juist omdat er toen maatregelen genomen zijn: 90% van de SO2-uitstoot van de industrie is teruggedrongen door verplichte rookgasreiniging, 80% van de NOx-uitstoot is destijds teruggedrongen door verplichte driewegkatalysatoren voor auto's, en 80% van de ammoniakuitstoot door veeteelt is teruggedrongen door verplichte mestwetgeving. Opvallend is dat veel mensen nu "zure regen" aanhalen als argument om maar lekker niks te doen, terwijl het juist een voorbeeld bij uitstek is dat laat zien dat er succes geboekt kan worden door wel iets te doen.
Het is dus echt argumentatie van PVV-niveau, namelijk leeg, onwetend en dom.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten