zaterdag 31 december 2011

Kapitalen voor Kakapo


de buit is binnen...


De laatste loodjes zijn voorbij. Opruimen, inpakken, weggeven, verkopen, en weggooien.

Tussendoor was Jitse ook nog steeds bezig met fondsen werven voor hulp aan de Kakapo. Eerder was zijn doel honderd dollar maar dat werd vrij gemakkelijk gehaald, dus nog maar even doorsparen dus.
Als wij een ijsje gingen eten dan zei Jitse mag ik het geld ipv het ijsje voor de Kakapo. Ook zijn zakgeld werd grif ingelegd en nu vanmorgen vroeg,
togen Jitse en ik naar de "Farmersmarket" (biologische producten) om een kleine loterij te houden met speelgoed dat hij niet mee kan nemen naar Nederland ten behoeve van de Kakapo. We hadden de hoop dat de mensen van de markt het zo schattig zouden vinden dat een 8 jarig jongetje zoiets doet voor een goed doel, dat ze ons wel even zouden laten zitten op een klein plekje. Niet dus.

Vervolgens maar om de hoek in de uitgestorven winkelstraat gaan zitten, maar het waaide een halve storm dus was ook geen succes.

Om elf uur was het tijd voor het afscheid van Jitse van de Capoeira groep. Tevens was het de afsluiting van het seizoen. Mensen hadden allemaal wat lekkers gemaakt, en na wat Capoeira in de gebruikelijke gymzaal togen we naar iemands huis waar de kinderen nog even in het zwembad rond spartelden.

Vervolgens wou Jitse het toch nog even proberen met zijn spulletjes op de trap voor de locale kruidenier in Oakura. Hier ging het iets beter dan in de ochtend zodat we al met al toch nog 37 dollar hebben binnengehaald vandaag, en omdat papa het totaal bedrag verdubbeld tikt dat toch lekker aan.


Al met al gaat met dank aan de donateurs uit Nederland: Opa en Oma, Pa en Tette, Opa Job, Anneke, Iljitsch, Tante Paula, BAM, Ilse en fam, Roelie en fam, de plaatselijke natuurvoedingswinkel, de kopers van de zelfgemaakte armbandjes en speldjes en niet te vergeten de verdubbeling van het bedrag door Papa $503,60 naar het Kakapo fonds!

Inderdaad: een enorm bedrag:
$ 503.60

Dank jullie wel allemaal!

vrijdag 30 december 2011

Karen to the resque 2

Twee stappen vooruit, een stap achteruit. Waarom internationale verhuizingen altijd gepaard moeten gaan met zoveel botte tegenslag blijft voor mij nog altijd het mysterie van Murphy.

Goed, we waren er al achter gekomen dat we onze verhuizing niet rond de kerst en oud en nieuw periode hadden moeten plannen (zeker niet in een Anglosaxisch land, waar de yuletijd iets is van groot gewicht. Ze noemen het hier niet voor niets “the Silly Season”. Alles ligt twee of meer volle dagen still, en iedereen rent jachtig rond tussen familie, veel eten en kadootjes. Klinkt bekend? Nou, hier toch een graadje heviger en sentimenteler dan in Nederland.

De quote van deze week (die onze locale makelaar Anne Wilson op haar bord voor de deur heeft staan (elke week een andere treffende uitspraak van een of andere bekendheid), geeft dit goed weer;

“Even as an adult I find it difficult to sleep on Christmas Eve.  Yuletide excitement is a potent caffeine, no matter your age. “ ~Terri Guillemets

En dat het opzeggen van je internetabonnement een proces is dat met haken en ogen gepaard kan gaan waren we ook al achter.

Maar verder hadden we het toch aardig gepland dachten we zo. Huur opgezegd per 1 januari. Vertrek 28 december. “Always expect the unexpected”, hadden de Backyardigens ons goed ingeprent, dus nog drie dagen speling.

Maar dan... De nieuwe huurders moesten er de 27e hun huis uit, en OK wij wilden wel accoord gaan dat ze vast hun spullen onder de carport zouden zetten. Tenslotte waren wij toch vastbesloten op de 28e te vertrekken. Wel uitdrukkelijk aangegeven dat wij er misschien nog zouden willen slapen als er iets onvoorziens zou gebeuren.


SPCA in aktie...


En alles ging op rolletjes. De moederlijke dames van de SPCA (dierenbescherming) waren de dag ervoor geweest en hadden samen met Rinke hun busje tot aan de nok volgestouwd met onze spullen.



Vicky, de schoolschoonmaakster stond om half negen voor de deur met haar plumeau. En om drie uur vertrok ik naar New Plymouth met de dozen voor Nederland, en $1150 dollar cash naar het transport bedrijf waar was geboekt dat ik ze tussen 9 en 5 zou afleveren. (Ophalen had ook gekund, maar was onze redenatie “dan weet je nooit precies wanneer ze komen, en zit je aan je huis gekluisterd”). Waren die lui er gewoon niet! Blijkbaar was het rustig geweest en waren ze gewoon naar huis gegaan. Niks geen contact gegevens op de deur.
Toeterend als een idioot om het gebouw heen gereden geen reactie. Alles potdicht. Het agentschap in Auckland kon ze ook niet bereiken. En toen was natuurlijk plotseling de accu van mijn mobiel ook nog eens leeg. Twee dagen van te voren nog opgeladen, voor de zekerheid net voor vertrek nog nieuw beltegoed gekocht.
Maar, zo makkelijk ben ik niet voor een gat te vangen. Ik pakte gewoon even de converter voor de auto-oplader, en het auto oplaadsnoertje en sloot deze aan. Tjesus. Wat voelde ik mij slim dat ik daar ook mee rekening gehouden had. Voor 3 minuten dan. Toen bleek dat het niet werkte, want het snoertje was blijkbaar niet bedoeld om het ding mee op te laden, maar alleen voor data transport van de telefoon naar computer.

Maar daar was gelukkig weer een Karen (nee, niet onze voormalige buurvrouw Karyn) die uit de hemel werd gezonden om ons te helpen. Deze Karyn was de echtgenote van ene Sam. samen runnen ze een bedrijfje in fertilisers, vlak om de hoek van AS logistics, het transport bedrijf.

Ik liep bij hen binnen om te vragen of ik hun telefoon kon gebruiken, en toen ze mij een poosje heen en weer hoorde bellen (inmiddels stond Rinke tussen onze spullen, met twee zich vervelende kinderen op de veranda, terwijl de nieuwe huurders met vier hanige onder invloed verkerende verhuizers het huis doodleuk al in beslag namen) boden ze spontaan aan dat onze dozen wel bij hun mochten staan, zodat AS logistics ze daar de volgende dag zouden kunnen ophalen.
En ze zetten ze ook wel even op een pallet. En vervolgens werd er nog zorgzaam een hele lading clingfoil omheen gewikkeld. En stonden ze klaar op een heftruckje in hun loods.

Vervolgens ik terug naar Oakura, waar spontaan de ouders van een vriendinnetje Ibi aanboden dat we wel bij hun konden logeren. Het was inmiddels ook wel erg laat geworden, dus dat aanbod met beide handen aangenomen. Hieronder Ibrich in bed van vriendinnetje Sylvia.



Vanmorgen dan eindelijk op weg, maar er is een enorme depressie die over het hele land trekt met stormwaarschuwingen en overstromingen, dus ons kano tripje op de Wanganui Rivier hebben we maar afgeblazen. Bovendien was Ibi ook nog niet lekker, zodat we nu maar in een campinghuisje zijn neergestreken, 15 minuten van onze voormalige woning.

Laatste nieuws is dat om 16.45 vanmiddag onze dozen nog bij Agrifert stonden...


(komende dagen nog wat achterstallige stukjes van voor vertrek...)

donderdag 29 december 2011

Prusiken

Omdat de kabel van hun kabelbaan eindelijk beschikbaar was, was dit een mooie gelegenheid om de hectiek van het pakken te ontvluchten en in een boom te gaan hangen. Zie filmpje. En dat kon met behulp van het touw dat als kabel van de kabelbaan gediend had.



Waar het eigenlijk om ging was de boomvaren van boven fotograferen. Hier is het resultaat; dat viel eigenlijk wat tegen, maar het klimmen op zich was al leuk genoeg.

dinsdag 27 december 2011

Stethaspis sp



Deze grote groene griezels zijn vooral 's nachts aktief. Zodra het schemerig wordt, komen ze uit hun holen en gaten gekropen, en vliegen zwaar zoemend je huis binnen, om dan met hun domme kop steeds tegen de ruiten te knallen na een zoveelste rondje om de lamp heen.

Het zijn forse kevers (3 cm), en op warme zomernachten stikt het er van. Maar ja, wij zijn allang blij na Curacao: daar waren het kakkerlakken in plaats van kevers, en als je niet uitkeek landden die ook nog in je nek. Bovendien is een kakkerlak in mijn beleving een stuk viezer dan zo'n kever.

Dat laatste ondanks het feit dat het familie is van de mestkevers. Maar ik geloof niet dat ze echt mest eten. Er schijnen een stuk of 20 verschillende soorten te zijn van zulke groene kevers, en ze zijn endemisch, wat wil zeggen dat ze alleen hier in Nieuw Zeeland voorkomen.

zondag 25 december 2011

afscheid van de kabelbaan


afgebroken...


De vertrekdatum dendert op ons af, en alles moet afgebroken. De boomhut mag gelukkig blijven, maar de kabelbaan moest er wel aan geloven. Dus het kleine boomhutje is afgebroken, de brug er naartoe, en de kabelbaan tussen de twee bomhutten is ook niet meer.

Hier nog een filmpje van Jitse die afscheid neemt van zijn favoriete kabelbaan met een laatste stukje luchtacrobatiek.


vrijdag 23 december 2011

The 3 little kakapos

(uit Jitses schoolschrift)

Once upon time there were 3 little kakapos. They had to start their own house now and move out of their old house. The youngest little kakapo made his house out of feathers. Two hours later the big bad giant eagle came to eat him up. He said little kakapo little kakapo let me in please let me in. No not from my feathers of my tail tail tail.
So the giant eagle flew a little further away and with lots of speed he crashed right through the wall. The little kakapo raced to his brothers house that was made out of wood. The little kakapo said please let me in because the giant eagle is chasin me.
So his brother opened the door and closed it again when his little brother was in side. The eagle said little kakapos little kakapos let me in please let me in. No not from my feathers of my feathers of my tail tail tail so just like the last time he flew a little back wards and with super speed he crushed right through the wall and so the 2 little kakapos raced to their brothers house and said the giant eagle is chasing us.
So the oldest kakapo let his brothers in and as soon as the two little kakapos were in side he closed. The giant eagle said little kakapos little kakapos let me in please let me in. And he wanted to crash right through and he did try but when he hit the bricks he died because the brick were to big to crash through.
The little kakapos had a feast and lived happy ever after and they ate the giant eagle for dinner.

donderdag 22 december 2011

Gelukkig Nieuwjaar


Deze foto stond hier in de krant, op de voorpagina. Normaal zijn Kiwi's niet wit. Maar het is geen albino. Het blijkt dat een klein deel van de bruine kiwi van het Noordeiland een recessief gen hebben voor de witte kleur. Een witte kiwi is erg bijzonder. Toevallig was er afgelopen mei ook een wit kuiken uit een ei gekropen. Beide kuikens hebben dezelfde vader. Het is waarschijnlijk dat ze ook de zelfde moeder hebben vanwege de zeldzaamheid van dit gen.

Het kuikentje kwam afgelopen zondag uit het ei in het Wairarapa wildlife centre.

De naam van het kuikentje is Mauriora wat betekent " sustained life".



Gelukkig Nieuwjaar voor iedereen, op deze eerste dag van het nieuwe jaar!

woensdag 21 december 2011

Baas boven baas op de muggenpunt



Whanganui met regenslierten. We waren weer met z'n vieren na Saskia achter gelaten te hebben op het vliegveld van Napier. De weg naar huis was lang en Ingeborg had geen zin om laat thuis te komen. De art-deco van de stad was te verlokkelijk, en ikzelf was ook tevreden met de pukeko's op de camping.

De volgende ochtend hadden we nog wat tijd over, en op de camping hing iets over een giant swing aan de rivier bij een plek met de illustere naam "Mosquito point". Normaal zou ik echt wegblijven bij zulk soort plekken, maar aangezien het de hele nacht weer eens geplensd had en het nu ook kwalijk droog was, dachten we dat we het er wel op konden wagen. Dus op naar de muggenpunt.

En daar, aan het weggetje wat langs de rivier liep, was het dan dat we onze meerdere moesten erkennen. Wij, de makers van de grootste slinger van Oakura, met 7 en een halve meter, moesten erkennen dat het altijd hoger kan, dat er altijd baas boven baas is...

Maar wel een mooie manier om zo vernederd te worden.

Hieronder wat foto's, en afsluitend een filmpje.









maandag 19 december 2011

Schoolwerk (bloemlezing)

Onlangs was de laatste schooldag. Beide kinderen kwamen met een stapel schriften en plakboeken thuis. En dan sta je toch even te kijken wat ze op school over je vertellen. Zo weet ik sinds kort van Ibrich dat ik bruine ogen heb - iets wat echt nieuws voor me is. En dan lees je in de schriftjes dat ze een ontzettend enthousiast verhaal opschrijven over een wandeltrip de berg op - een trip die vooral in mijn eigen geheugen gegrift staat vanwege het continue "wanneer gaan we nou naar hui-uis..." en geklaag van "waarom moeten we nou alweer weg...".

Van Jitse had ik laatst al een bloemlezing gegeven; hieronder een vertaling van Ibrichs stukje. Die van Jitse zijn vrijwel letterlijk overgenomen. Voor die van Ibrich moest ik uiteraard nog een flinke vertaalslag maken en correcties aanbrengen, want ze leest en schrijft natuurlijk nog maar net. Op de Nederlandse scholen zijn ze nog niet eens zover.

Dat wordt trouwens nog wat als we terug komen - ze dreigt dan weer even tussen wal en schip te vallen. Weer - want toen we hier aankwamen had ze in Nederland al een half jaar op school gezeten, maar hier mocht dat nog niet wegens te jong, waardoor ze dus weer gedegradeerd werd tot creche - tot haar eigen frustratie, want ze was echt aan school toe. En nu zijn ze hier al lang en breed bezig met lezen en schrijven, terwijl de klassen met dezelfde leeftijden in Nederland daar nog lang niet mee bezig zijn en zich vooral onledig houden met spelletjes, knippen en plakken. En dan is Ibi ook nog eens de beste van de klas hier, en ook daardoor nog eens extra voor.

We hopen dus maar dat de juf in Nederland haar wat begeleiden kan in het schrijven en lezen terwijl de rest van de klas dat nog niet doet - hoewel ik me kan voorstellen dat dat lastig is voor die juf.

Goed, hieronder de bloemlezing van Ibi's schrijfsels op school. Tussen [] de verbeterde woorden.




My brodr Jitsa broke his leg and he has to stay in hoospto [hospital] for 8 weeks and he is hrteng [hurting]


I had som toys bat [but] my toys are my pets. I am a prenss [princess] and I havv a kcassol [castle]


I saw alot of snow and there was snow on our school. Evre [every] teing [thing] wosonit efsn [had snow on it]. I had fun.


I climed a tree. I cklimed hiwr [higher] than my hows [house]. It wasn't sckareie [scary]. It was fun. I cimed [climbed] on a tene tine [teeny tiny] bran [branch]. I had fun.


We went to richmand cottage. We saw an old dafhct [different] sort of washing machne [machine]. We dident see tooys. We drest up as cidren [children] from hod [hundrud] and fefteen yes [years] ago.
[Hier vertelt ze hoe ze met school naar een museum in de stad gingen en daar als pionier-kinderen van 150 jaar geleden verkleedden]


I went to the swemiming pool. It was fun. I went on the very hislaid [high slide]. It was very fun. I went to the seing wiif my mamy.
[dit soort zinnen komt vaak terug: over dat ze naar het zwembad ging en grote lol had]


Night I went to the ggost [ghost] circus. I sawr somebod else how [who] swing on a tirop [rope]. It was rile rile rile [really really really] fan [fun]. But if ver [there] was a slid [slide] it web [would] de [be] rile fun.


When I went to ghostland unde the trees there were 2too elefints were dreing [drinking] coffeee. It was super funny.


When I went to ghostland I saw free [three] grafs [giraffes] were drinking coffee under a tree.


[en een paar pagina's verder]
When I went to ghostland I saw 4 lions dringking coffee under a tree. It was fun.


When went to gostland and saw fiffi [five] monkes [monkeys] dringin [drinking] coffee. I played and played until my friend dragon com.

zondag 18 december 2011

Het kon nog natter

We berichtten laatst al over de vele regen; nog diezelfde nacht zou het nog erger worden. Maar vanaf morgen schijn het beter te worden...

zaterdag 17 december 2011

Schoolwerk (bloemlezing)

monday 11 april

The mountain

It was fantastic because I went with mum and dad to the mountain on sunday. Mum had painted rocks gold. It was a sunny day. I could see a little bit of snow.


wednesday 12th april

It was saturday and 8 friends came to my birthday party. My dad made a map to find the treasure.
My dad said the map was 350 years old. We were treasure hunting in the jungle and the beach.
I was standing right on the top of the treasure.


14th april

There is no grass in my jungle and tall trees with plants. I have a tree hut, almost finished. The rope swing looks scary but it is really fun.


15th april 2011

Spiders web has some sticky parts and not so sticky parts. He sits on the not so sticky parts, and waits for a fly, but a jumping spider doesn't make a web. He jumps on his prey.


To Rinke and Inga

Daddy I liked it when we went to the Waitomo Caves. Because all the rocks were hanging down. It was funny when the water made an elephant. From Jitse.


A very boring day

It was boring on monday because it was almost rugby world cup day and we were playing lots of games. But I couldn't play a game at all. I could only watch.
After watching it became fun again.


Nice music

Yahoo. I almost forgot that it was monday. Every monday we go to the Pohutekawa centre. And have our music sessions with mrs Aiello. We make music with instruments, and George N had a sparkling instrument.
Then the music was finished.


A not so lucky day.

On friday all of the year fours were doing the cross country. And I really wanted to join but I coudln't because I broke my leg. And it took a long time until they came back.


16 Donnelly Street
Oakura
28 september
Dear mum and dad we are learning to write letters.
I wanted to tell you are really nice!
I remember when we went walking for the whole entire day. I would love to do it again.

Love from Jitse.

vrijdag 16 december 2011

Nog niet verzopen...

Nee, we zijn nog niet weggespoeld, zoals toen in Frankrijk. Maar op andere plekken in Nieuw Zeeland gaat het wel dusdanig ruig dat er hele stukken weg, brug of bergwand wegspoelen.






Het regent hier nu vrijwel onafgebroken vanaf maandag, en regelmatig is dat niet zomaar een beetje miezer, maar echt stortregen. We zijn het langzamerhand wel wat zat; we hebben echt het gevoel dat we behoorlijk beperkt worden door het slechte weer hier steeds. De berg op bij voorbeeld is nog steeds niet mogelijk geweest vanwege het weer.

Nou ja, dan maar aan de DVD's. Zoals deze... erg leuk.

donderdag 15 december 2011

Pukeko


Een van de weinige vogelsoorten die het ontzettend goed is gaan doen als gevolg van de bemoeienis van mensen is de pukeko (Porphyrio porphyrio melanotus). Vogelaars uit Europa zullen het beest onmiddellijk herkennen: het is dezelfde soort als de Purperkoet, een beest dat normaal voorkomt in Zuid Europa, en dat we inderdaad wel veel hebben gezien in de Spaanse Ebro-delta. Ze komen voor in Australie, Indonesie, grote stukken van Azie en Afrika, en dus Zuid-Europa. Daarmee is het een van de weinige vogelsoorten die zowel hier als aan de andere kant van de wereld voorkomt, zonder dat de mens daarvan de oorzaak is.

Hoewel, dit laatste is dus niet duidelijk. Men weet niet hoe lang de pukeko al op Nieuw Zeeland zit. Men schat een jaar of duizend, maar het is punt van dispuut of het dier vlak voor, of vlak na de eerste menselijke bezetting gekomen is. Maori's beweren wel dat hun eerste voorouders de pukeko meegenomen hebben in de eerste kano's die hier landden, maar het kan net zo goed dat de beesten zelf vanuit Australie Nieuw Zeeland gekoloniseerd hebben.

Hoe dan ook, ze doen het goed, vooral sinds de mensheid in haar oneindig wijze Henk-Blekerianisme meer dan 90% van het oorspronkelijke woud gekapt heeft ten behoeve van landbouwgrond. Want overal waar weilanden grenzen aan beekjes zie je ze rondscharrelen.

Zo ook op de camping waar we stonden langs de Whanganui rivier, waar ik deze foto's gemaakt heb.

Dat het niet altijd goed gaat tussen mens en pukeko blijkt wel uit het feit dat ze zich natuurlijk ook veelvuldig plat laten rijden door auto's. Het domme hoofd van een van de pukeko's die zich dit liet overkomen ligt hier nu in de vensterbank als mooi schedeltje. Maar ja, ik dub er over wat er mee te doen. Meenemen is nogal een risico, want je moet zowel een verzamelaarsvergunning als een exportvergunning hebben, en dat is zoveel bureaucratische rompslomp dat ik er maar niet eens aan begonnen ben. En dat terwijl die beesten hier bij bosjes bejaagd en platgereden worden. Misschien verstoppen we het ergens tussen de bagage, misschien ook niet.




Hier nog een grappig filmpje wat ik op youtube tegen kwam; bij uitzondering eens beeldmateriaal hier wat niet van onszelf is.
Zo hebben wij de pukeko hier helaas nog niet meegemaakt.

woensdag 14 december 2011

De spectaculaire fauna van Nieuw Zeeland


Ik schreef al eerder over de spectaculaire fauna van Nieuw zeeland die eigenlijk goedbeschouwd helemaal niet zo spectaculair is. Dat die natuur hier niet spectaculair is heeft een reden: homo sapiens, de mens. Als een soort Henk-Bleker-avant-la-lettre heeft die mens hier een enorme de-spectacularisatie veroorzaakt.
Vroeger was het hier namelijk wel spectaculair. Dat komt omdat hier geen zoogdieren voorkomen, van nature - en dus ook geen Henk Blekers. De ecologische niches die overal elders op de wereld door de zoogdieren bezet zijn, waren hier in Nieuw Zeeland bezet door reptielen, insecten en vooral vogels.

In normaal Nederlands betekent dat: daar waar in de rest van de wereld rondscharrelende muizen opgevreten worden door jagende hermelijnen en grazende gazelles te grazen worden genomen door bovenmaatse poezen of honden, daar zat het hier in Nieuw Zeeland toch beduidend anders in elkaar.
Die muizen bij voorbeeld, die hadden vleugeltjes – waarmee ze niet eens meer konden vliegen. En die gazelles van hier waren enorme loopvogels: moa van wel 3 meter hoog soms – de enige vogels zonder vleugels die er (naar men weet) ooit bestaan hebben.
Wat ook nogal anders was, is dat de hermelijntjes uit de lucht kwamen vallen, evenals de locale varianten van die tijgers en wolven dat hier deden. De laatste in de vorm van de Haast Eagle, de grootste roofvogel die er ooit bestaan heeft; de "hermelijnen" waren vooral de New Zealand Falcon.
Het gevaar kwam dus vooral uit de lucht; vandaar dat veel vogelsoorten het vliegvermogen verloren hadden: als het gevaar uit de lucht komt kun je toch niet wegvluchten door te vliegen – weg kruipen tussen de dichte struiken is dan veel handiger. Temeer omdat echte landpredatoren totaal afwezig waren. Dat verklaart ook waarom het compleet mis ging toen de mens die in ging voeren in de vorm van ratten, wezels, hermelijnen en katten. Exemplarisch is Jitses kakapo: een enorme papegaai die niet kan vliegen, die vertrouwt op z'n schutkleur, en die ook nog eens een uur in de wind meurt. Allemaal eigenschappen die geen kwaad kunnen bij een Haast Eagle, maar die funest zijn in combinatie met een kat of een wezel.

Nu is alles dus anders. De enige niet-vliegende soort die het nog redelijk doet is de weka. De rest is of uitgestorven (43 soorten, 33%), of moet met heel veel moeite daarvan weerhouden worden, zoals Takahe (een niet vliegende, bovenmaatse waterhoen), Stitchbird, Yellowhead, Black Robin en natuurlijk kakapo. Nieuw Zeeland heeft in dat opzicht een wereldwijde koppositie ingenomen: het op het nippertje van de ondergang redden van soorten door ze allemaal te vangen (niet zo moeilijk als er nog een stuk of 10 over zijn) en ze vervolgens te verplaatsen naar kleine eilandjes een eind uit de kust die nog niet door wezels ingenomen zijn. Een beestje waarbij dat echt op het nippertje was, is de Black Robin. In de jaren 70 waren er nog precies 5 over, waarvan 1 vrouwtje. Deze is "old blue" genoemd, en dus de oermoeder van alle nog levende Black Robins. Nu zijn er weer een stuk of 200 - nog bepaald geen enorme aantallen, maar zeker meer dan 5.

Zulk soort projecten zijn er ook voor Takahe (een soort enorme, niet vliegende waterhoen, 250 over), Yellowhead, Kokako, Whio (een fluitende eend die alleen in snelle bergrivieren voorkomt), Brown Teal en natuurlijk kakapo (200 over).

Ook beroerd gaat het met de New Zealand Falcon, een endemische variant van onze boomvalk. Hiervan zijn er nog een stuk of 1300 over.

Op onze trip door Rotorua moesten Ingeborg en Saskia cultureel gaan doen in een maoridorp, terwijl ik de kinderen mocht bezighouden. Jitse had een folder opgedoken uit een toeristenattractierek op de camping: wingspan, opvangpark voor roofvogels. Daar moest hij heen.
Als toeristische attractie stelde het niet zo veel voor, ook al omdat Nieuw Zeeland maar twee soorten roofvogels heeft. Naast de zeldzame New Zealand Falcon de Australische Swamp Harrier, een zeer algemene locale variant van de Bruine Kiekendief. Omdat twee soorten wat karig is, hadden ze ook de enkele uilensoort die er nog over is onder hun hoede genoemen.

De meeste aandacht gaat dus uit naar die valk, want ja, wat zeldzaam is is natuurlijk veel mooier en boeiender. Bij wingspan worden gewonde of verweesde valken opgelapt en als het mogelijk is weer vrij gelaten. Er zijn ook een aantal vogels die als weeskuiken door mensen grootgebracht zijn, en daardoor niet terug kunnen de natuur in. Met name met deze dieren wordt er dagelijks een vliegshow gegeven, om het toch wat spectaculair te houden, en natuurlijk om geld in te zamelen voor het goede werk.

Een mooie gelegenheid om wat foto's te schieten van de betreffende dieren.



dinsdag 13 december 2011

Rapporten

De laatste schoolweek is aangebroken voordat de zomervakantie begint. Helemaal vreemd voor de kinderen: dit zijn de laatste paar dagen dat ze op deze school zitten, en daarna zullen ze nooit meer naar deze school gaan.

Hieronder de rapporten. Klik erop voor een vergroting; als je nog groter wilt zien dan met rechtermuisknop op klikken en "afbeelding openen in nieuw tabblad" kiezen. In alle gevallen kun je altijd flink vergroten door tegelijk de ctrl en de plus-toets van het nummerieke toetsenbord een paar keer in te drukken. Maar dit weet natuurlijk iedereen al, want computer-basiskennis :-P




Samenvatting Ibrich: ze is in zowel schrijven als rekenen bij volgens de Nieuw Zeelandse standaard. Met lezen echter is ze ver voor: ze is de beste van de klas. Iets wat me afgelopen weekend ook opviel toen ze haar feestje had: de kinderen uit de klas konden de tickets en uitnodigingen niet lezen, terwijl zij dat wel kan.

En oh ja, Ibrich scoort ook een "high" op "visual arts". Maar dat wisten we al, vanwege haar buitennissige tekeningen en knutselprojecten.




Samenvatting Jitse: in alles is hij op gelijk niveau als de Nieuw Zeelandse kinderen van z'n leeftijd; alleen met schrijven is hij nog ietsje achter, maar wel "approaching standards". Al met al heel knap, gezien het feit dat hij een dik jaar geleden nog geen woord engels sprak, en nog een poos in het ziekenhuis gelegen heeft.

maandag 12 december 2011

Santa Claus bestaat niet!

Ibrich kwam blij en verheugd uit school met een brief van Santa Claus speciaal voor haar. Ze spelde hem helemaal, gaat er mee naar bed, en loopt er trots mee rond. Alle kindjes hadden precies dezelfde brief gekregen volgens haar.
Maar de kerstman bestaat niet, aldus Jitse. De kadootjes worden gewoon door de papa's en mama's onder de kerstboom gelegd en in de sokken gestopt. Het is een wereldwijd complot aldus Jitse. Iedereen doet er aan mee om kinderen voor de gek te houden!

Zijn vertrouwen in Sinterklaas blijft echter nog steeds rotsvast overeind. Aan de eettafel ontspon zich een levendige discussie. Jitse zal volgend jaar voor Sinterklaas een extra mooie kaart maken, en voor het paard een lekkere wortel neerleggen, die het paard dan op het dak kon opeten. Ik kon mijn lachen bijna niet inhouden. Vliegende rendieren bestaan niet, maar een paard op een dak blijkbaar wel.

Ibrich wist wel hoe de rendieren konden vliegen. Haar geloof in de kerstman nog niet aangetast door Jitses overtuiging... "De geweien draaien dan heel snel rond, net als bij een helicoptertje".

Jitse voelde nattigheid. Eigenlijk vond hij het paard toch ook wel wat te oud om nog op een dak te klimmen, en met de invoering van de radiatoren was het ook niet meer een praktische manier om de pakjes te bezorgen. Maar vervolgens was hij alweer afgeleid door iets anders om zich er verder nog druk over te maken.

Dat de Kerstman en Sinterklaas ons dit jaar overslaan hebben ze zonder morren geaccepteerd. Dat hebben mama en papa ze even gevraagd omdat al die kado's gewoon niet praktisch zijn nu we op reis gaan.

Maar nu de kerstdagen voor de deur staan, en onze plastic kerstboom van vorig jaar klaar staat om versierd te worden, kriebelt de macht van de traditie. En besluit deze mama om als verrassing voor allebei toch een klein pakje onder de boom te leggen...

zondag 11 december 2011

Dampend Eiland

Hier de beloofde foto's van de trip naar White Island.





Damp opstijgend uit de krater



Ruines van de mijngebouwen



De krater van afstand



Kijkje in de krater. Het kratermeer onderin is ongeveer zwavelzuur: het heeft een negatieve pH. Toch komt er leven in voor: het is groen van de algen.









zaterdag 10 december 2011

Bleekjes op een wit eiland


Nog niet zo lang de haven uit... Nu nog argeloos en onschuldig, niet bevroedend wat voor gruwelijke tocht ons boven het hoofd zou hangen...


Een van de bijzonderste plekken van onze weektrip met Saskia was naar White Island. Dit is een vulkaaneiland zo'n 50 km uit de kust van Tauranga, in de Bay of Plenty. Inderdaad, die baai waar het schip Rena de witte kusten zwart van de olie dreigt te maken, maar waar wij dus niets van gemerkt hebben.

Het is Nieuw Zeelands enige actieve zeevulkaan, en je mag er alleen onder begeleiding naar toe. Nou kan ik hier een heel verhaal over de interessante historie gaan overtypen, maar het aardige van internet is dat je daar ook naar kunt linken, dus dat doe ik dan maar, want dat scheelt een hoop typewerk.

's Ochtends om 9 uur moesten we aantreden voor de excursie, en werden we in een bootje geladen - samen met een stuk of 25 andere excursiegangers. Kinderen enthousiast, iedereen vol verwachting, het was ook nog best zonnig, al stond er een stevige bries. Ik had al eerder geschreven dan deze novembermaand hier gekenmerkt werd doordat we met het hele land in een soort van windtunnel zaten die continu hele of halve stormen over alles en iedereen heen joeg. Deze dag naar White Island was gelukkig een dag met een dip in de windkracht - slechts windkracht 6.

Vijftig kilometer over zee met windkracht zes op een bootje van 8 meter lang - dat hebben we dus geweten. Zodra we uit de beschutting van de kleine rotseilanden voor de kust waren, ging het loos. Ik had eerst nog met Jitse leuk voorop de boot gezeten, uitkijkend over het water. Dat was er nu niet meer bij: je kon je nauwelijks staande houden, moest je heel goed vasthouden omdat je anders alle kanten opgeslingerd werd, en als je aan de verkeerde kant van de boot zat of voorop kreeg je regelmatig een fikse plens spatwater over je heen. Dus maar naar binnen.
Maar binnen zitten met zo'n zee is ook geen pretje, dat merkten we al snel aan onze magen. De arme Ibi was er het ergst aan toe; maar met mij ging het ook niet zo heel best, en ook Ingeborg voelde zich niet heel fris. Jitse en Saskia leken het minst aangedaan.
We snappen nog steeds niet hoe het kan dat die verdomde Rena nou nog niet doorgebroken is, als deze golfslag het gevolg was van een relatief rustige dag.


Saskia klaar voor de overtocht naar het eiland.



de reddingssloep...


Maar goed, aan alles komt een eind, en na anderhalf uur varen lagen we in de beschutting van White Island, en iedereen had wonder boven wonder z'n maaginhoud binnen kunnen houden. Ik zat me daar nog steeds ernstig op te concentreren (binnenhouden van maaginhoud), me ondertussen vertwijfeld afvragend waar we aan begonnen waren, terwijl iedereen in groepjes met een rubberboot naar het eiland gebracht werd.


heel veel walm...


Van eindelijk stevige grond onder de voeten knapte iedereen snel op, dus konden we met frisse moed aan de excursie beginnen. Echter, wel met de juiste uitrustig: dichte schoenen, een helm en een gasmasker zijn verplicht op het eiland. Die dichte schoenen was voor mij nog wel een probleem; ik draag al maanden maar heel af en toe eens schoenen, en dan altijd teva's; dichte schoenen heb ik hier niet eens. Dus we hadden speciaal van Huub (van Nienke) bergschoenen geleend - welke helaas net een maatje te klein waren.


En daarom een gasmasker op. Jitse maakt er veel gebruik van.


Jitse was trouwens ook bepaald niet blij met het gasmasker, maar hij was wel degene die het het meest op had, want met de zwaveldampen was hij nog minder blij. Het werd er volgens de kinderen ineens een heel stuk leuker op toen er snoepjes uitgedeeld werden tegen door zwaveldamp geinduceerde keelpijn - en iedereen mocht zo veel en zo vaak snoepjes pakken als hij wilde - dus zo werd het ook voor de kinderen toch nog een fijn tripje.

Morgen een hele reeks foto's van het eiland zelf; die spreken meer dan woorden.


De balken van het ingestorte mijngebouw. Er werd hier vooral fosfaat verzameld; althans, voor zover de machines en gebouwen niet weggevaagd werden door weer een volgende uitbarsting. In arren moede is men dan ook maar met de mijnbouw gestopt; nu resten slechts de ruines.





De terugreis over de golven was voor mij eigenlijk meer bizar dan dramatisch. Ik weet niet hoe het komt - misschien omdat ik me er op ingesteld had? Misschien de juiste mentale houding gevonden? Ik ben achterop het schip gaan zitten op een bank, in de frisse lucht, net uit het spatwater, en heb gewoon het verstand op nul gezet en afgewacht tot we er waren. En... geen enkel probleem!

Kotszakjes werden af- en aangedragen door het personeel, Ibrich kotste nog over de handen van een behulpzame excursieleider, en ik schat in dat de helft van de aanwezigen een flinke duit in het kotszakje heeft gedaan. De arme Ibrich zat op mijn schoot en hing daar meer dood dan levend, maar we hebben het gehaald.

De volgende keer de fotoreportage.

donderdag 8 december 2011

Meet the locals

Hier weer wat foto's van onze trip met Saskia die als het goed is op dit moment Nederland weer aan het onveilig maken is. Ze belde tenminste gisteren vanaf het vliegveld in Wellington dat ze aan de terugreis begonnen was.

Volgens de laatste berichten heeft ze in sneltempo het Fox Glacier en het Abel Tasmanpark bezocht en ook nog de beroemde Milford Sound track gedaan. Maar hier nog wat foto's van ons bezoek in Taupo en Rotorua.

Een van Saskia's doelen was de locals ontmoeten. Ze deed dit met een innemende glimlach waar ze van smolten zodat ze vriendelijk instemden om met haar op de foto te gaan.




In Rotorua bezochten we de Maori toeristenval Te Puia. Hier wat plaatjes.




woensdag 7 december 2011

Karyn to the Resque



Een goede buur is beter dan een verre vriend.

Dat we problemen hadden met onze internet-provider hier hadden we al gemeld. Het is nogal een irritant verhaal. In het kort: je moet officieel 30 dagen vooraf afmelden; ik doe dat braaf voor ons vertrek uit dit huis op 28 december, en doodleuk zijn we prompt een dag later, op 29 november, onze telefoon- en internetverbinding kwijt - met de mededeling dat we natuurlijk nog wel moeten blijven betalen tot 28 december.

Goed, misverstandje, kan gebeuren. Orcon, de provider, erkende de fout (probeerde nog wel even een reconnection fee te innen), en zou alles in het werk stellen om dit recht te zetten. De hoogste prioriteit zou onze heraansluiting krijgen. En vervolgens kregen we een mail dat dit welliefst op 9 december alweer geregeld zou zijn. Afsluiten kan binnen een dag, weer aansluiten moet 10 volle dagen duren. Dat heet op hun internet site "outstanding award winning customer service" en een "can do attitude".

En dan probeer je dus te bellen, waarbij je leert dat waar ook ter wereld alle grote telecombedrijven bestaan uit geboefte die de klant vooral als wandelende geldbaal zien. Het is nog niet eens de knulligheid van deze fout - dat kan gebeuren. Het is vooral de leugens en de nep die ze je laten slikken om je maar zo lang mogelijk aan het lijntje te houden en ondertussen niets te doen. Bijvoorbeeld dat bij het doorverbinden naar lui die echt iets kunnen vertellen elke keer net per ongeluk de verbinding verbroken wordt, zodat je opnieuw het hele circus van keuzemenu's en wachttijden door moet. Lange wachttjden die ongetwijfeld bewust beleid zijn: zo haakt vanzelf 80% van die zeurkousende klanten al af.


Karyn onze buurvrouw, schoot ons te hulp. "Kom morgen maar even langs en laat mij het dan eens proberen".
Ik liet Karyn achter bij de muziek van onbestemde origine. Ze zette de telefoon op de speakerfunctie en ging intussen door met de afwas en het verzorgen van planten en huisdieren. Dat ging al een stuk beter dan bij ons, met onze mobiel aan een oor, op de hoek van de straat hopende dat er geen wolk voorbij kwam die de verbinding zou verbreken.

Later in de avond kregen we een smsje van haar. Phone doet het weer! En inderdaad!
Ik ging naar haar toe hoe om te vragen hoe ze dat voor elkaar gekregen had.

"Gewoon", zei ze. "Nadat ik 45 minuten in de wacht had gestaan zonder een enkel mens te spreken heb ik het nummer gebeld voor nieuwe klanten. Die namen binnen twee minuten op, want nieuwe klanten willen ze natuurlijk graag binnenhalen. Vervolgens zei ik dat ik Terry wilde spreken. Terry who? Terry xxx, een CEO van Orcon. Van te voren even opgezocht op internet..."

Dat was natuurlijk niet mogelijk. Dus zei Karyn dat ze zijn PA (persoonlijke assistent) maar even moesten vragen om hem haar te laten terugbellen. Wie terugbellen? "Zeg maar Karyn, dan weet ie het wel".

Even later werd ze gebeld door de persoonlijke assistent van Terry.

PA: Karyn wie? Terry weet niet zo goed wie u bent.
Karyn: Dat geeft niet, ik heb de beste man zelf ook nooit gesproken, maar nu ik je toch aan de lijn heb..

En vervolgens ging ze meteen over tot dreigementen. In het kort kwam het neer op: "Verschrikkelijk slechte klantenservice. Ik geeft jullie 24 uur om dit op te lossen."

PA: Bent u de juridisch vertegenwoordiger van de klant?
Karyn: juridisch? daar geven we ons geld niet aan uit. Wij gaan meteen voor de televisie. (noemde de naam van een of ander consumenten watchdog programma).

Karyn is dezelfde dag nog wel twintig keer teruggebeld dat ze het aan het oplossen waren etc. Maar toen waren die stomkoppen ons telefoonnummer vergeten (wat ze ons zelf gegeven hadden) dus 's avonds weer aangesloten maar met verkeerd nummer).

Enfin, weer even een mailtje van Karyn ertegen aan dat het het verkeerde nummer was, en dat de klok van de 24 uur gewoon doortikte. En voila. Voor het middaguur was alles geregeld....

Vanmiddag kregen we een automatisch mailtje van Orcon. Of alles naar wens was afgehandeld en of we onze kennissen en vrienden Orcon zouden aanbevelen....


Karyn had trouwens nog zo'n klusje die dag: gedaan krijgen dat mensen in de buurt van wie de electriciteit afgesloten was nog diezelfde dag weer opnieuw aangesloten zouden worden.

Prachtig dat we weer aangesloten zijn. Maar ergens voel ik met toch wel een lulletje-rozewater, naast dit soort van super-mensen.


(text ditmaal door Rinke & Ingeborg samen - hoehoee, ons eerste gezamenlijke stukje)

dinsdag 6 december 2011

Feestbeest

Wij zijn echte feestbeesten tegenwoordig. Het ene feest is nog niet afgelopen, of we slepen ons alweer naar het volgende. En omdat je het zelf altijd beter kan dan een ander, organiseren we de meeste van die feesten natuurlijk zelf. Want het moet wel leuk blijven.



Aangezien Jitse sinds kort officieel genezen verklaard is, moest daar natuurlijk een feest tegenaan. In het ziekenhuis had hij destijds al minutieus bijgehouden wie er hoevaak op bezoek kwam van de klasgenootjes, en alhoewel wij zelf enige twijfels hadden over de nauwkeurigheid van de methodiek die hij daarbij hanteerde (op willekeurige bladzijden in een boekje steeds opnieuw een streepjestelling beginnen) kwamen er op de lijst met genodigden toch alle gezichten voor die hem regelmatig (> 4 keer) in het ziekenhuis bezocht hadden.

Kampioen-bezoeker Jack C (met 10 of 11 keer bezoek) ontbrak echter, maar dat lag vooral aan een communicatiefout tussen Jack C en zijn moeder. Jack C was toch al een speciaal geval, want hij was er bij toen Jitse z'n been brak. Echter, niet getreurd, want feestbeesten als we zijn, komt er naast dit gewone feest voor z'n been ook nog een super-feest ter ere van Jitses genezen been, en daarvoor worden slechts kampioen-ziekenhuisbezoekers (minstens 9 x) uitgenodigd. Dus Jack C heeft nog een herkansing. En ook Emma zal daarbij opnieuw van de partij zijn.


Jitse inspecteert de belangrijkste attractie


Het feest was opnieuw een succes. Vorig feest (schatkaart met speurtocht) wilden we niet dunnetjes overdoen, dus nu mocht iedereen naar het pretpark in onze tuin. Er was een heuse giant swing, de hoogste van Oakura, en er was een boomhut (compleet behangen met pakjes en snoep, natuurlijk) waar je alleen kon komen via een kabelbaan. Die kabelbaan kon je weer alleen opkomen via een loopbrug. Om alles in goede banen te leiden waren er tickets gemaakt; ieder kind moest natuurlijk wel een kaartje hebben voordat hij/zij van de attracties gebruik kon maken.


Ibrich en Carlijn wachten om met de kabelbaan van de ene naar de andere boomhut te kunnen.



Helaas was ik net bezig met de kaartjes te sorteren op het balkon/terras, toen een enorme windvlaag langs kwam, en alle mooie kaartjes in een enorme zucht over de tuin verspreidde. Op de meest onmogelijke plaatsen kwamen de kaartjes terecht: bovenaan de touwladder, in holletjes in een boom waar je eerst in moest klimmen, in bloemen, en onder stenen waren ze gewaaid.
Heel jammer, nu moesten alle kinderen eerst op zoek naar kaartjes voor ze in de attracties mochten. Iets wat ze echt heel vervelend vonden :-) - vandaar dat ze allemaal als wervelwinden de tuin in vlogen om op zoek te gaan naar de kaartjes.
Uiteindelijk zijn gelukkig vrijwel alle kaartjes gevonden, en mocht er dus toch nog gebruik gemaakt worden van de attracties. Waarvan wat foto's.


In de rij voor de slinger


Dus na dit feest komt er nog een super-feest. Daarnaast heeft Ibrich ook eens recht op een feest, dus vieren we haar verjaardig alvast in december, zodat ze ook klasgenootjes uit kan nodigen.
Een afscheidsfeest houden doen we hier verder niet. We zijn daarvoor ondertussen te moe, na al dat gefeest.